Hoe gaat een glasvezelaansluiting in zijn werk?
Lees hieronder wat de de stappen zijn bij de aanleg van glasvezel. (aan dit stappenplan kunnen geen rechten worden ontleend en kan per adres verschillend zijn).
1. Schouwen
Schouwen is kijken naar de meest geschikte plaats om de glasvezelkabel het huis in te brengen, zodat de aannemer weet waar er geboord moet worden en waar de aansluitdoos wordt gemonteerd. Schouwen gebeurt via desk- of fieldresearch en wordt vóór de start van de daadwerkelijke aanleg gedaan. De aannemer hoeft niet alles te schouwen. Bij een rij identieke woningen bijvoorbeeld, is de schouw van 1 woning genoeg. Een schouwer kan zich altijd legitimeren. Uiteraard worden, zowel bij het schouwen als bij de aanleg, alle coronamaatregelen in acht genomen.
2. Aanleg in de straat
De aannemer heeft het netwerk al aangelegd van straat tot straat. Het is niet nodig om de hele stoep open te breken omdat het aansluitpunt van de glasvezel al tegen de gevel of erfgrens aan ligt.
3. Verbinding met de woning
Om de woning aan het glasvezelnetwerk te koppelen, wordt een verbinding gemaakt tussen de straat en de woning. De glasvezelkabel wordt op een diepte van 60 centimeter onder de grond naar de woning geboord. Zo blijft de tuin of de bestrating intact. Er wordt in het trottoir en tegen het huis een gat gemaakt om de kabel op te vangen. Bij een gestapelde woning zoals een appartement, vragen we om eerst contact op te nemen met de eigenaar of Vereniging van Eigenaren van het complex.
4. Aansluiten in de woning
Via een mantelbuis, kruipruimte, boring of kelder wordt de glasvezelkabel naar binnen gehaald. Vervolgens wordt deze in een glasvezelmodem gemonteerd. Meestal zal dit in de meterkast zijn. De exacte plek wordt altijd in overleg met de aannemer bepaald. Nadat de apparatuur is gecontroleerd, wordt alles weer helemaal netjes opgeleverd. De bewoner zorgt zelf voor een stopcontact en de binnenbekabeling.
5. Installatie bij een abonnement
De glasvezelaansluiting is nu technisch klaar voor gebruik, maar er komt pas een signaal binnen zodra er diensten
worden afgenomen bij een serviceprovider. Op het glasvezelmodem kunnen in principe de bestaande tv-, telefoon- en internetkabels worden aangesloten. Jouw provider kan je verder informeren over alle mogelijkheden en aangeven wanneer de glasvezelaansluiting geactiveerd wordt. Voor Ziggo levert WeConnect Waalre het coaxsignaal via glasvezel tot aan de omvormer. Er hoeft dan geen contact met Ziggo worden opgenomen hierover. Bij behoud van het huidige Ziggo-abonnement plaatst BAM Telecom meteen de omvormer hiervoor. De bewoner dient vervolgens zelf het kabelmodem van Ziggo over te zetten op het glasvezelnetwerk, zie hier de instructies voor aanleg voor 2015 en de instructies voor aanleg vanaf 2015.
Terug