Gaat 5G het vaste glasvezelnetwerk vervangen?
Binnenkort is het zover en kunnen we eindelijk gebruik maken van 5G, de snellere opvolger van ons huidige 4G netwerk. Maar wat betekent dat nou precies? Gaat 5G het vaste netwerk vervangen? Moeten we dan wel overstappen op een glasvezelnetwerk? En hoe zit het met de snelheid en de capaciteit van zo’n netwerk? Relevante vragen waar we graag een antwoord op geven.
Wat is 5G precies?
5G is een mobiel netwerk dat nog sneller is en meer capaciteit heeft dan ons huidige 4G netwerk. Maar dat betekent niet dat we straks ook massaal via 5G televisie kunnen kijken of in HD kunnen gamen. Daarvoor hebben we nog steeds een betrouwbaar en supersnel vast netwerk nodig.
Toename datagebruik vraagt om een sterk vast netwerk
Het datagebruik in Nederland neemt jaarlijks nog steeds met 40% toe. Dat komt omdat we zelf bepalen welke programma’s we wanneer bekijken. En we delen dagelijks steeds meer filmpjes en foto’s met elkaar. Voor al dit dataverkeer biedt een mobiel netwerk zoals 5G niet voldoende capaciteit. Daarom is het belangrijk dat we zorgen voor een betrouwbaar vast netwerk met een enorme capaciteit. Glasvezel biedt uitkomst. Dat is niet alleen snel, maar ook toekomstbestendig en milieuvriendelijk.
Mobiele netwerken en vaste netwerken naast elkaar gebruiken
Mobiele netwerken en vaste netwerken vullen elkaar aan. Vergelijk het met de komst van mobiele telefoons, tablets en andere media. De nieuwe media hebben de oude niet vervangen, nee we gebruiken ze juist naast elkaar omdat ze elkaar aanvullen. De ene keer checken we onze e-mail op onze telefoon en als we een belangrijk bericht willen versturen dan doen we dat liever vanaf onze laptop.
Zo gaat dat ook met mobiele en vaste netwerken. Als je onderweg even een appje stuurt, doe je dat via je mobiele netwerk. Maar als je bijvoorbeeld televisie wilt kijken in (ultra) HD, doe je dat liever via het vaste netwerk omdat dat een stabieler en scherper beeld geeft. Zeker als je via een groot scherm kijkt. Overigens bestaan de mobiele netwerken voor een groot deel uit glasvezelverbindingen om de data te transporteren vanaf de antennes naar de centrales en uiteindelijk de verbinding met het internet te maken.
Betere isolatie heeft invloed op de mobiele ontvangst
Onze huizen worden steeds beter geïsoleerd. Dat is goed voor het milieu vanwege de lagere stookkosten maar dat betekent ook dat de mobiele verbinding het moeilijker heeft. Ook dat kan een reden zijn om vooral aangesloten te blijven op het vaste netwerk.
Geen kwestie van kiezen
Dus het is geen kwestie van kiezen: je hebt zowel een mobiel (4G of 5G) netwerk, als een vast glasvezelnetwerk nodig om te kunnen blijven doen wat je deed. En om in de toekomst nog meer data te kunnen gebruiken.
Daarom glasvezel!
Omdat we steeds meer data zullen gaan gebruiken, is het belangrijk dat we kunnen bouwen op een betrouwbaar netwerk met een enorme capaciteit. Glasvezel is hét antwoord op supersnel internet. Nu en in de toekomst. Overstappen op glasvezel heeft veel voordelen, we hebben er een paar op een rijtje gezet.
- Supersnel, betrouwbaar internet
Geen haperende gesprekken meer, geen storingen. Versturen én binnenhalen via glasvezel is gemiddeld 50x sneller dan je gewend bent. Bovendien deel je de glasvezelkabel alleen met je huisgenoten en niet met de rest van de buurt zoals je huidige verbinding. Dus als je met de hele buurt massaal een voetbalwedstrijd wilt kijken via het mobiele netwerk dan gaat het helemaal mis. Met een vaste glasvezelverbinding kan iedereen zonder problemen eindeloos televisiekijken.
- Klaar voor de toekomst
Ook in de toekomst zal het datagebruik blijven toenemen. Hoe meer MB’s per seconde, hoe groter de mogelijkheden. Nu al is het kijkgedrag door alle mogelijkheden en door streamingdiensten zoals Netflix en Videoland drastisch veranderd. Je kijkt wat je wilt, wanneer je wilt, in steeds hogere kwaliteit. En die videoconsumptie wordt de komende jaren nog veel groter.
- Beter voor het milieu
Glasvezel verbruikt 60% minder energie en kan niet uitzetten, oxideren of onze aarde op welke manier dan ook aantasten. Modems, routers en complexe systemen in de landelijke centrale, gebruiken heel veel elektriciteit. Onderzoek heeft aangetoond dat we enorm kunnen besparen als we allemaal overstappen op glasvezel. Glasvezel maakt jouw wereld een stukje schoner.
De feiten op een rijtje
- 5G is een mobiel netwerk, naast het vaste glasvezelnetwerk
- Mobiele en vaste netwerken vullen elkaar aan, dat is nu zo en dat zal altijd zo blijven.
- Het dataverkeer neemt nog steeds toe en dat betekent dat we ons vaste netwerk moeten blijven verbeteren.
- Ook grote partijen blijven investeren in het vaste netwerk. Dat geeft al aan dat we nooit volledig zullen overstappen naar een mobiel netwerk.
- Glasvezel is niet alleen sneller, maar ook schoner, het kan niet uitzetten, oxideren of onze aarde op welke manier dan ook aantasten.
- De glasvezelverbinding is het meest toekomstbestendig. Met een ongekende snelheid en capaciteit staat glasvezel met stip op nummer één.
Bron: E Fiber 18-06-2020
Terug