WeConnect Waalre
14 september 2021

Uitkomst pilot Leefsamen Waalre: merendeel gebruikers blijft aangesloten

*Persbericht*

Bijna alle 115 deelnemers aan het project Leefsamen Waalre zijn tevreden over de dienst van Leefsamen. Zij blijven aangesloten op de slimme sensoren van Leefsamen. De gemeente Waalre, WeConnect Waalre en leverancier Akkedeer startten ruim een half jaar geleden de pilot om inwoners te attenderen op dit instrument.

Het evaluatierapport laat zien dat de resultaten goed zijn. Het aantal deelnemers was tijdens de aanmeldperiode vorig jaar al groter dan vooraf ingeschat. Op dit moment blijven de deelnemers de sensoren gebruiken en zijn zo verbonden met hun naasten.

De slimme sensoren bieden een oplossing om naasten van ouderen te informeren bij een vervelende gebeurtenis. Wethouder Liesbeth Sjouw: “Mede hierdoor blijven ouderen in onze gemeente langer zelfstandig. Ze voelen zich veilig en is er meer verbinding met hun naasten.” Het hoog aantal deelnemers wijst erop dat Leefsamen bij een grote groep in de smaak valt.

“Een goed initiatief van onze gemeente!”, aldus een deelnemer. “Ik voel me niet alleen veiliger thuis, andersom is het voor mijn kinderen ook fijn dat ze een melding ontvangen als er iets mis is.”

Een andere deelneemster geeft aan: “Het geeft een heel veilig gevoel, zou niet meer zonder kunnen.”

Groei in de regio
Steeds meer ouderen en naasten zien het nut in van een dienst als Leefsamen. De dienst geeft zowel de ouderen als hun naasten meer controle over een veilige situatie thuis. En dat is belangrijk, vooral omdat het aantal thuiswonende ouderen blijft groeien tot zeker 2040. Tegelijkertijd blijft het aantal medewerkers in de zorg flink achter.

Samenwerking
De gemeente is blij met de positieve uitkomst van deze pilot. Wethouder Sjouw: We merken dat ouderen, ook na de pilot gebruik blijven maken van deze dienst. Dat laat zien dat er een behoefte is aan een dergelijk systeem.” “Meer ouderen in de gemeente kunnen gebruik gaan maken van deze dienst. Bas van der Kolk van Leefsamen: “Er is een samenwerking in voorbereiding met een groot aantal gemeenten, de provincie, woningcorporaties en lokale partijen in onze regio.”

WeConnect Waalre gaat zich in de toekomst nog meer richten op het aanbieden van diensten. Deze diensten verbinden inwoners van Waalre zowel digitaal als sociaal. Hiermee draagt ook WeConnect bij aan de kwaliteit van leven. WeConnect werkte voor deze pilot samen met Akkedeer, het bedrijf achter Leefsamen. Samen blijven ze vernieuwende diensten ontwikkelen.

Artikel In het ED over de pilot.

 

Terug naar overzicht