Samen innoveren met impact
Wij hebben ons als doel gesteld om heel Waalre niet alleen digitaal, maar ook sociaal te verbinden. Om deze impact te kunnen maken, moeten we meer doen dan alleen ons (glasvezel)netwerk aanbieden.
We willen samenwerken met jou als bewoner, met kennispartners en innovatieve partijen. We willen weten wat er speelt in de gemeente en hierop anticiperen. We denken daarom graag mee over slimme oplossingen. We willen een platform creëren en faciliteren waar mensen en organisaties digitaal en fysiek bij elkaar kunnen komen en waar we onze kennis en kunde delen en na kunnen denken over nieuwe mogelijkheden. Kortom: samen mooie dingen bedenken én uitvoeren! Dat is wat we willen doen.
Ons doel is niet om winst te maken. Wij vinden het belangrijk om op een bepaalde manier terug te investeren in de gemeenschap, want zonder jou zou WeConnect Waalre namelijk niet bestaan. Dit kunnen we bijvoorbeeld doen door in te zetten op het ontwikkelen van verschillende diensten in de gemeente Waalre.
Vanuit onze visie om meer te doen dan alleen ons netwerk aanbieden, en te faciliteren in de ontwikkeling van nieuwe initiatieven voor diverse doelgroepen, willen we uiteenlopende diensten introduceren bij de inwoners van Waalre door verschillende partijen gebruik te laten maken van ons open glasvezelnetwerk. Voor WeConnect Waalre zijn de ontwikkeling en de uitrol van diensten geen verdienmodel, alle inkomsten worden namelijk terug geïnvesteerd in het netwerk.
Komende innovaties
WeConnect wil de katalysator zijn die nieuwe innovaties mogelijk maakt. We trekken (innovatie)partners aan die al diensten ontwikkeld hebben of nog gaan ontwikkelen en die zij willen testen op ons netwerk. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan Brainport Development of universiteiten en hogescholen. Maar ook aan partners als Akkedeer en Kepler. We blijven continu in gesprek met allerlei partijen en houden jullie op deze pagina graag op de hoogte.
Slimme diensten met een positieve impact
Al onze slimme diensten moeten een positieve impact hebben: op onze gemeente en haar inwoners. Om nieuwe projecten te toetsen, gebruiken we de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, ofwel de Sustainable Development Goals (SDG’s), van de Verenigde Naties. De SDG’s bestaan uit 17 met elkaar verbonden doelen en vormen een gezamenlijke agenda om een duurzame toekomst voor iedereen te waarborgen.
Zo weten we dat elk project bijdraagt aan de impact die wij willen maken. Immers, we willen over tien of vijftig jaar nog steeds een leefbare samenleving hebben.
WeConnect draagt bij aan SDG 9, 11 en 17
Meer weten over Leefsamen?
Leefsamen.
Een project waar we trots op zijn!
Steeds meer ouderen blijven langer thuis wonen. Dit is vaak ook de wens van ouderen en hun naasten, terwijl langer thuis wonen ook uitdagingen met zich meebrengt. En dan is betere veiligheid en extra ondersteuning door naasten zeer gewenst. Daarvoor biedt Leefsamen een oplossing. Op een slimme manier wordt zorg en veiligheid voor de thuiswonende oudere gekoppeld. Slimme techniek, gecombineerd met een sociaal hulpverleningsnetwerk, zorgt voor snellere en meer adequate hulp bij noodsituaties.
Via ons netwerk kan Leefsamen worden aangesloten. Ons netwerk biedt een stabiele verbinding voor de slimme sensoren van Leefsamen. Het enige dat een gebruiker nodig heeft, is een internetabonnement. Leefsamen wordt inmiddels door het hele land in samenwerking met gemeenten, woningcorporaties en andere lokale partners aangeboden. Wil jij weten hoe het werkt? Lees het hier.
De woningen van de deelnemers zijn uitgerust met slimme sensoren die een noodsituatie registreren. Via het systeem van Leefsamen wordt bij alarm een naaste geïnformeerd. Elke deelnemer ontvangt een paniekknop die deze contacten alarmeert. Daarnaast kun je denken aan slimme rookmelders, die een beginnende brand signaleren of raam- en deurcontacten, die een dwaling of inbraak detecteren. Maar ook bewegingssensoren, die bijvoorbeeld het uitblijven van beweging in de woning registreren, wat kan wijzen op een val, behoren tot de mogelijkheden.
Geeft zo’n sensor alarm, dan wordt direct de sociale omgeving van de deelnemer gebeld of ze ontvangen een alarm op hun smartphone. Met de app kunnen naasten dan ook communiceren met elkaar. De lokale meldkamer kan, optioneel, voor de opvolging zorgen als de sociale omgeving niet reageert. Tegelijk met deze melding wordt, indien gewenst, relevante informatie over de woonsituatie meegestuurd, zodat altijd hulp op maat geboden kan worden. En daar stellen wij ons netwerk natuurlijk graag voor open!