WeConnect Waalre
29 april 2021

Woningen in buitengebied Aalst nu ook voorzien van glasvezel

Bewoners aan het einde van de Hutdijk en de Leenderweg hebben eindelijk goed werkend internet via een snelle glasvezelverbinding. “Eindelijk goede wifi voor onze gasten”, aldus Gerda Mertens, eigenaresse van café de Hut van Mie Pils en initiatiefneemster van dit project.

Een tweetal jaren geleden is het idee ontstaan om nogmaals te kijken hoe de huizen in het buitengebied van Aalst ook van snel internet konden worden voorzien. Het balletje is gaan rollen en de diverse benodigde partijen zijn door Jos van Best, directeur van KT Waalre (binnenkort WeConnect Waalre), bijeengebracht.

Burgerinitiatief
Jos van Best: “De woningen op de Leenderweg zijn destijds alleen voorzien van KPN koper. Aangezien de KPN-centrale ver van de Leenderweg ligt, waren er slechts erg lage snelheden haalbaar. Niemand kon met dit trage internet vooruit en ook het mobiele bereik bood geen oplossing voor de bewoners.”

Alternatieven waren niet voorhanden, waarop Gerda Mertens haar 5 buren optrommelde om een burgerinitiatief te starten. Er werd contact gezocht met KT Waalre of zij hierin iets konden betekenen. KT Waalre ging vervolgens samen met aannemer BAM Infra Telecom kijken naar de technische mogelijkheden om deze woningen alsnog te voorzien van een glasvezelaansluiting.

Bewoners deden zelf het graafwerk
Er moest alleen nog naar een oplossing worden gezocht voor de hoge aanlegkosten. Deze werd gevonden in de mogelijkheid dat de bewoners zelf het graafwerk zouden gaan doen en KT Waalre het leggen en aansluiten van de glasvezelkabels voor haar rekening nam. Aannemer BAM heeft de overige werkzaamheden verricht. Deze mooie samenwerking heeft uiteindelijk geleid tot een snelle glasvezelverbinding voor iedereen en tevreden bewoners.

Bewoner Peter Wijlaars: “Met drie schoolgaande kinderen die allemaal een laptop gebruiken, ikzelf die regelmatig thuiswerkt, het gebruik van de Playstation en zonnepanelen, was het eerst ondenkbaar dat alles tegelijkertijd gebruikt kon worden. Maar dat is nu verleden tijd door de glasvezel. Daarnaast hebben we een tweede aansluiting genomen zodat mijn vader, die hier ook woont, een eigen tv- en internetabonnement kan nemen.”

Initiatiefneemster Gerda Mertens: “In de 21 jaar waarin we een slechte verbinding hebben gehad, zijn er diverse pijnlijke situaties geweest. Bijvoorbeeld een zaak vol met gasten tijdens een voetbalwedstrijd waarin het beeld op zwart sprong tijdens een cruciaal moment van de wedstrijd. Gelukkig behoort dit nu tot de verleden tijd met deze supersnelle en stabiele verbinding. We zijn heel erg blij!”

DJ en producer Fedde Le Grand: “Dankzij deze glasvezelverbinding ben ik nu eindelijk in staat weer op volle snelheid te werken. Aangezien muziek maken ook vaak via de cloud gaat, en je niet je creatieve moment wilt verliezen, is snelheid cruciaal. Ik ben nu weer helemaal in mijn element en ‘up to speed’.”

Bewoner Bart van der Sluijs: “Naast dat de glasvezelverbinding een positief effect heeft op de waarde van het huis, maakt deze verbinding het ook mogelijk om onze kinderen gelijktijdig schoollessen te laten volgen via internet. Dit kon voorheen namelijk niet. Daarnaast werken grafische programma’s ook veel beter, want dat was met de DSL-verbinding ook erg lastig.”

Terugblikken op een geslaagd project
Na een akkoord van alle betrokkenen werd het project gestart in week 7 van dit jaar, onder projectmanagement van Ronny Snel (KT Waalre) en Wilfred Peters (BAM), en succesvol afgerond in week 12. Zes woningen zijn aangesloten. Er is ongeveer 2 kilometer, inclusief huisaansluitingen, extra gegraven ten opzichte van hetgeen er al aan lege buizen lag, die destijds zijn aangelegd met het riool.

Op zaterdag 24 april jl. werd er met alle partijen een kleine bijeenkomst* gehouden bij de Hut van Mie Pils om met elkaar terug te blikken op een succesvolle afronding van dit maatwerkproject, waarin de bewoners van de Leenderweg zelf een grote rol hebben gespeeld.

*Uiteraard met inachtneming van de geldende coronaregels.

 

Terug naar overzicht