WeConnect Waalre
12 juni 2023

Eerste quantum beveiligde videoverbinding in Noord-Brabant wordt gerealiseerd in Waalre

– – Persbericht – –

Met trots kondigen we de test aan van de eerste – door quantum beveiligde – videoverbinding in Noord-Brabant (en waarschijnlijk zelfs Nederland). Op donderdag 29 juni a.s. zal de eerste live verbinding plaatsvinden in Waalre tussen burgemeester Oosterveer vanuit Het Huis van Waalre en het kantoor van WeConnect Waalre, onder toeziend oog van assistent professor Simon Rommel van Eindhoven Technology of University (TU/e). Deze mijlpaal markeert een belangrijke vooruitgang in de beveiliging en versleuteling van communicatienetwerken. Waalre loopt hiermee voorop in het toepasbaar maken van de nieuwste technologieën over haar glasvezelnetwerk en het beveiligen van de communicatie-infrastructuur voor de komende decennia.

De quantum beveiligde videoverbinding wordt gerealiseerd met een team van toonaangevende wetenschappers van de TU/e, glasvezeltechnici van WeConnect Waalre en de gemeente Waalre. Quantumtechnologie maakt gebruik van de principes van quantummechanica om gegevensoverdracht te beveiligen op een niveau dat eerder, met de traditionele methoden, onbereikbaar was. Dankzij het intelligent gebruik van quantumprincipes, in combinatie met zeer efficiënte versleuteling, biedt de quantum beveiligde videoverbinding een ongekend beveiligingsniveau.

Belangrijkste kenmerken van quantum beveiligde videoverbinding
Onvoorwaardelijke beveiliging: zelfs met toekomstig geavanceerde technologieën zoals quantumcomputers, zal het onmogelijk zijn om de beveiliging van sleutels – die worden gebruikt om gegevens veilig te versleutelen – in gevaar te brengen

Onmiddellijke detectie van aanvallen: dankzij de principes van de quantummechanica kan de quantumveilige videoverbinding direct detecteren of er een afluisterpoging of gegevensmanipulatie plaatsvindt. Elke inbreuk op de verbinding wordt onmiddellijk gemeld. Gebruikers zijn daardoor meteen op de hoogte van eventuele beveiligingsrisico’s en er kunnen direct maatregelen worden genomen om veilige communicatie te garanderen.

Voordelen quantumtechnologie
De realisatie van de eerste quantumveilige videoverbinding opent nieuwe mogelijkheden op het gebied van veilige communicatie, zoals vertrouwelijke videobijeenkomsten, veilige gegevensuitwisseling tussen organisaties en veilige zorgtoepassingen zonder angst voor afluisteren of het lekken van gegevens. Dit zal ook voor consumenten nieuwe mogelijkheden bieden, zoals beveiligde gezondheidszorg op afstand. Bovendien is deze demonstratie de eerste stap naar een volledig verbonden quantuminternet, dat het volledige potentieel van quantum-communicatietechnologie toegankelijk zal maken.

We zijn verheugd dat deze belangrijke mijlpaal in Waalre plaatsvindt en we zijn ervan overtuigd dat de quantum beveiligde videoverbinding een baanbrekende technologie zal worden in het beveiligen van communicatie in de toekomst. We leggen hiermee de basis voor de beveiliging van communicatienetwerken voor de komende 100 jaar.

Marcel Menting, directeur WeConnect Waalre: “De door quantum beveiligde videoverbinding legt de basis voor veilig communiceren voor de komende 100 jaar. Juist in het jaar dat we 100 jaar Waalre vieren en we hoofdsponsor zijn van Waalre100, zijn we extra trots.”

Voorbereidingen door Spie

Terug naar overzicht